Wednesday, February 29, 2012
Køpping: Supreme Roastworks, Guji, Etiopia.
Monday, February 27, 2012
Cup Of Excellence
Cup Of Excellence (COE) er en non-profit orginisasjon startet i 1999. Målet er å øke fokus på kaffe som råvare og hjelpe kaffebøndene til et bedre produkt.
Alle kan delta med sin kaffe.
Kaffen som havner på topplisten blir deretter auksjonert bort. Dette medfører ofte stor betydning for kaffefarmen da de videre kan bruke pengene til å innvestere videre i gårdsdrift.
Cup of excellence fokuserer på kvalitet, sporbarhet og rettferdighet. I alle COE kaffen kan man spore kaffen tilbake til bonden. Fra ferdig kaffepose til farmens navn og kaffebønne.
For enhver kaffe som blindtestes skal det bedømmes brennegrad, aroma, defekter, clean cup, søtlighet, syrlighet, munnfølelse, ettersmak og balanse. Poeng gis helhetlig.
11 land er med på programmet pr 2012. Disse er Bolivia, Rwanda, Nicaragua, Mexico, Brasil, Colombia, Honduras, Nicaragua, Burundi, Guatamala og El Salvador.
Hva gjør COE kaffe så spesiell?
Kaffe av denne typen kvalitet er blandt det sjeldne. Sporbarhet er egentlig ganske vanskelig å opprettholde da kaffe gjerne blir byttet gjennom agenter og uoversiktlige kooperativ.
Saturday, February 25, 2012
Arabica VS Robusta
Friday, February 24, 2012
Køpping: Supreme Roastworks, Finca San Fransisco
Supreme Roastworks startet sin karriere på KAFFA brenneri, senere startet Joar og Magnus Supreme roastworks (SRW). SRW har lenge vært mitt hemmelige ess i ermet.
Et stikkord som ofte har gått igjen når jeg skal beskrive SRW er bærfest. Hibuscus, rips, nype, blåbær, markjordbær og masse annet fruktig.
Av og til glimter kaffebrennere med noe annerledes enn deres vanlige profil. Dette gjelder stort sett de fleste skandinaviske kaffebrennere.
SRW Finca San Francisco ble en ren fornøyelse.
www.srw.no
Finca San Fransisco ligger i Juayua, apanecaflellene i El Salvador. Juayua er en liten fjellby omringet av kaffefarmer. Byen har sin egen gastronomiske festival hvert år.
Kaffebønne: Vasket Pacamara, plukket mellom januar - mars 2011.
Brent: 16 Februar 2012.
Køpping
Brygget på : Aeropress
Kvernet : Litt grovere enn espresso
Bryggetid : 10 sekunder
Gram : 19,01
Vanntemperatur : 94 grader
Duft
Av en eller annen grunn (mulig at jeg nylig kom hjem fra Røros martna) synes jeg det lukter villmark.
Smak
Ren og bløt munnfølelse. Smak av ren kakao.
Ikke så bæraktig som en typisk SRW kaffe, men samme renhet som er deres signatur.
Viktig stikkord er ren kaffe, ikke så kompleks.
Etter koppen
Ikke så kompleks som deres vanlige sortnement men like ren som alltid.
Det er ikke så veldig mye å si enn at dette er en ren kaffe og har en fantastisk kakao ettersmak.
Ikke den erketypriske bærfesten de vanligvis pleier å ha.
Frister å prøve denne i andre bryggemetoder.
Monday, February 20, 2012
Wilfa CGR-1 Kaffekvern
Mye var ugjort og usagt før wilfa cgr-1 fant veien til de Norske kjøkkenbenker.
I tiden vi lever i der hvor espresso blir byttet med en N(esspresso) til en baristas store fortvilelse. Kapsler og puter innvanderer med sine "instant coffee" og verden blomstrer av kaffe. Fra den fjerne østen til den nære vesten har vi fått en kafferevolusjon rundt hvert hjørne. Noen kan til og med love cappuccino i kapselform (noe jeg er veldig nysgjerrig på hvordan fungerer?).
Kaffe har kommet for å bli. Enten man har en haluatomatisk kaffemaskin, trakter, presskanne, mokkakanne, kapsler, puter, pads, aeropress, espressomaskin, kaffekjele, handpresso, vakumkanne, håndbrygger, chemex eller ibrik. Noen blir så nysgjerrige på hvordan man lager cappuccino at de lager cappuccino på trakterkaffe og melkeskummer.
Spørsmålet kom om og om igjen, hvordan lager man god kaffe?
Som en barista med ansvar for å fortelle Ola Nordmann om hvordan kaffe fungerer så skulle svaret bli enkelt. Kaffekvern, wilfa cgr-1.
Hvorfor?
Billig, enkelt, ryddig, pent, stabilt, solid og ikke minst det gir muligheter. Med fersk nykvernet kaffe er man et elefantskritt nærmere god kaffe. Når man kjøper ferdigmalt kaffe mister man veldig mye av aromaen, det forsvinner med luften (det er derfor det lukter så godt) og derfor burde man forhaste prosessen. Aromaen skal i koppen!
Med kaffekvern kan man velge kverningsgrad til bryggemetode. Vil man lage en melkebasert drikke er det enkleste med mokkakanne og melkevisper (evt. melkeskummer). Å få til hjerter, skillpadder, ansikt og andre tegninger i kaffen blir tøft uten en ordentlig barista opplæring.
Noen liker å fokusere på dette, det har gått så langt at Lattè Art (som kunstformen heter) kun bedømmer etter det kosmetiske og ikke på smak.
Tilbake til kverna.
Bare ved å kverne kaffe til trakter kan føre deg nærmere en bonde, en gård, mennesker, jordsmonn etc. Wilfa Cgr-1 har godt kverneverk. Konisk kvernverk vil gjøre kverningen jevnere og finere enn om man kverner med blader. Man kan male fra mokkakanne (espressokanne) til kokmalt. Enkle funksjoner gjør maskinen så enkel at man ikke trenger bruksanvisning (les den uansett, siden den inneholder gode kaffetips).
Det er en god porsjon med kunnskap som står bak wilfa cgr-1. Det er en type maskinverk som man nesten tror varer evig. Det beste av alt er prisen, rundt femhundrekroner.
Herifra er det kun kaffebønner og kaffebrennere (og barista på besøk) som kan stoppe deg i å gå bananas i en verden full av smak. Som om det ikke var nok sies det at vin har rundt 300 forskjellige smaksvariabler, kaffe - 1100. Om det stemmer har jeg enda ikke funnet en vitenskapelig avhandling som bekrefter. Men det jeg kan bekrefte (vitenskapelig) er at nykvernet kaffe er det nærmeste en kaffeelsker kommer himmelen (med riktig dosering, kverningsgrad og bryggemetode). Det finnes mange kaffekverner som gjør samme jobben, men de ligger ofte dyrere i pris eller består av dårligere komponenter.
Wilfa CGR-1 er mitt valg når jeg skal kverne kaffe hjemme.
Saturday, February 18, 2012
Wilfa Svart
Friday, February 17, 2012
Kokekaffe
Kokekaffe er bryggemetoden med lengst historie i Norge. Før i tiden brygget de gjerne på gruten. Det var vanlig å bruke hinnen i kokt egg (hinneskinn) og noen deler av fiske skinn for å klarne kaffen. Noen bruker barnåler og koker dette sammens med kaffen. Men som ridder av sort kaffe er enhver tilsettning i kaffe litt fy-fy. Barnåler, sukker, sukketter, fisk eller hva man skulle finne på er fy-fy. Det finnes en grunn til dette. Kaffe i seg selv kan være søt nok, helt naturlig uten tilsettninger. Dermed prøv forskjellig kaffe. Spesialkaffe og industri kaffe er to forskjellige ting og man kan bli overasket over forskjellen.
Tilbake til kokekaffe.......
Pseudovitenskap.
Jeg har også hørt at i enkelte kretser var det klasseskille i gruten. Borgerene kokte først og så ble kaffegruten fordelt på tjenere, så ble det gitt videre til familie, venner osv.
I et tilfelle har jeg hørt om noen som kokte gruten opp til 17 ganger. Dette er bare historier som jeg har hørt og vet ikke hvor sann de er. Så en klype salt vil være nødvendig her. På den andre siden skulle det ikke overaske meg. Nok om pseudovitenskapen...
Kaffe under krigen.
Kaffe ble i krigens dager erstattet med kaffeerstatning. Det vil si brent kikkori (cikorierod) som var røtter av geiterams, løvetann, kveke, havre, rug og stort sett det man fant for godt å brenne. Røttene ble brent såpass at de ble forkullet, så ble kaffen malt for så bli kokt. "Kaffen" inneholdt ingen koffein.
Kokekaffe er fremdeles en bryggemetode som blir flittig brukt men da i spesielle annledninger. Noen har den luksusen av å drikke dette som hverdagskaffe, men stort sett brukes det andre bryggemetoder. Kokmalt er den groveste malingsgraden som brukes i dag. På en skala fra 1 - 10 hvor 1 er espressomalt og 10 er det groveste ligger kokmalt på rundt 7. Selvsagt er dette avhengig av kvernen man bruker, men det er for å gi et bilde av malingsgraden. I noen bryllup kokes det store kjeler med vann som skal bli kokekaffe. Ikke å anbefale!!
Det flott med å bruke kokekaffe på tur er at man får en del gratis. Kanskje bruker man vann fra en bekk, tjern eller en elv. Kanskje setter dette en liten spiss på kaffen, helt naturlig.
I kokekaffe kan man få god oversikt over body og aroma. Dette fordi man ikke filtrerer bort oljen slik trakterkaffe gjør. Mange ser på kokekaffe som en gammeldags metode. Det er sant, men sannheten er at dette er en fantastisk metode å smake kaffe på.
Man får trukket ut all oljen og dermed en god oversikt over kaffens karakter. Dermed er dette en metode som vi ikke burde glemme.
Når man køpper kaffe bruker man en metode som ikke er så veldig ulik denne bryggemetoden.
Bryggemetode:
1. Fyll 1 liter vann i kjelen.
2. Kok opp vannet
3. Ha i kokemalt kaffe 60-68 gram.
4. Rør i kaffen slik at den blir våt.
5. Sett på lokket, la kaffen trekke i 5-6 minutter.
6. Åpne lokket, bryt overflaten slik at kaffen synker til bunn.
Kos deg!
Tips:
Fyll gjerne kaffen over i en termos. Da holder kaffen seg bedre enn om den ligger i kjelen.
Ligger kaffen i kjelen blir kaffen overekstrahert og den ødelegger den gode smaken.
Thursday, February 16, 2012
Mokkakanne
Tuesday, February 14, 2012
Kaffe mixtape
Presskanne
KØPPING KAFFA - Nyeri, Gatomboya
En kjærlig comeback!
KAFFA er Robert Thoresen. Verdensmester i klassisk baristakunst i 2000. Hans signatur drikke er espresso med et lite glass vann ved siden av. Her vil noen rykke på pannen og kanskje synes det er litt snobbete. Men det er et poeng der.
Saken er slik: for å nyte en kopp med espresso så skal munnen være så nøytral som mulig. Drikker man vann mellom nippingen av espresso så vil smaks opplevelsen bli sterkere. Få tenkte på dette i år 2000 og dette skulle gjøre et gjennombrudd i måten man så espresso på i senere tid.
Robert Thoresen var en av første som banet nye veier for kaffe. Hans tørste etter kunnskap og kontroll over hele prosessen er nøye vurdert. Det er en kunnskap som ligger bak kaffebønnen som skinner gjennom det ferdige produktet.
Pr i dag er det flere som er sidestillt med KAFFA. Alle unike i sine profiler, men man skal ikke glemme at for 12 år siden var kaffebar fremdeles nytt i Oslo. Robert Thoresen og hans KAFFA ble en pioneer på spesialkaffe.
Personlig har jeg vært litt ute av KAFFA en stund. Jeg jobbet der en periode i 2006/2007 og hadde en fantastisk gjeng rundt meg.
To av disse driver i dag Supreme Roastworks. Flere av baristi som jeg hadde som kollegaer er fremdeles aktiv og sabla gode baristi og mennesker. En gjeng man setter pris på i den travle hverdagen.
En periode synes jeg ikke kaffen var helt i mål i fht hva den har vært. Kanskje var det et tomrom etter Joar og Magnus ww.srw.no . Etter å ha stukket hodet innom et par ganger i ettertid og kjøpt kaffen på utsalgsstedene så følte jeg fremdeles ikke at de var helt i mål. Kaffemisjonen i Bergen hadde droppet å kjøpe kaffe fra dem i en periode og det ble et lite hulerom i spesialkaffe markedet. I Trondheim (hvor jeg bor nå) er det ikke mulig å oppdrive KAFFA-bønner. Hver gang jeg har vært på tur har jeg kjøpt med en pose for å kose meg med hjemme.
Denne posen kjøpte jeg i Bergen på Kaffemisjonen ved fløibanen.
Spent som jeg var ble det en kjærlig comeback!
Køpping
Kaffa, Gatomboya.
Bønnetype: Bourbon SL28, SL34.
Brent: 24.01.2012
Brygget på : Aeropress
Malingsgrad: Filtermalt
Gram : 18,9
Temperatur i vann: 92
DUFT
Når man åpner posen er det som man blir slått av en kompleks kaffe.
Det lukter sjokolade, frukt og krydder.
SMAK
Frisk, frukt og bæraktig. Plomme, epler, druer - mye frukt. Mye på en gang - intens. Kompleks.
I aeropressen fikk den først en veldig kraftig kaffe smak, men etterhvert som temperaturen sank litt etter litt ble den bare friskere.
Utrolig spennende kaffe som jeg kan tenke meg smaker veldig godt i filter.
Det er nesten så jeg vil si at kaffen er en typisk kenya. Det begrunner jeg med den komplekse smaken og aromaen.
En ren kaffe med utrolig mange smaker samlet på et sted. Intens og spennende.
ETTER KOPPEN
Kaffen sin opprinnelse er et kooperativ utenfor Karatina, Nyeri. Fordelingsstasjonen har rundt 700 medlemmer og kvalitetssikringen er ganske streng. Kun topp modne kaffebær. Sprutrød.
Les mere om Gatomboya.
Det er et eller annet med Kenya som jeg virkelig ikke klarer å sette fingeren på. Den intense smaken. Jorsmonnet. Kompleksiteten. Fruktigheten. Det plommeaktige særpreget og bæraktige sødmen.
Kaffe med veldig mange kvaliteter når det blir gjort riktig.
Med denne kaffen får jeg lyst å hive meg bak espressomaksinen igjen. Sette på god musikk på litt for høyt volum.
Ha mine gamle kollegaer bak disken og servere sort magi. Fleipete kommentarer til alle som kommer inn døra. La køen vokse fra st.haugen og ned til løvebakken. Alle får kaffe enten om du er kronprins, rocker, diskosjef, arkitekt, lastebil sjåfør eller rett og slett ikke har en tittel. I
dette hus er alle venner, ingen fiender.
Alle er noe, vi er alle mennesker og vi samles rundt en fredfull kaffekopp.
Monday, February 13, 2012
Trakterkaffe
Aeropress
Filtermalt VS Hele Bønner
Køpping Arvid Nordquist Classic
Aeropress
Malingsgrad 3, Oppimot Filter (Ferdigmalt).
19,2 gram kaffe
2,7 dl Vann, 89 Grader.
Ekstrasjonstid / Kontakttid: 60 sekunder
Duft
Brente mandler, mørsk sjokolade.
Smak
Syrlighet 3/5
Jordaktig, brente mandler, hint av sjokolade og tobakk.
Gir en slags syrlighet som legger igjen en lang jordaktig ettersmak. Klarer ikke å plassere syrligheten i smaksprofilen.
Kanskje er kaffebønnene gamle eller er det en udefinerbar blanding. Uansett det er ikke lett å vite når kaffen er ferdigmalt og den komemr i en pose med en dato på. men jeg regner med i Nordquist sin favør at jeg kunne ha hentet mere smak om jeg hadde hatt hele bønner.
Jeg har smakt på kaffen før på ni muser i Trondheim hvor de har denne kaffen som husets. Der har jeg i hovedsak syntes kaffen har smakt litt gammel og udefinerbart. Jeg har kanskje ikke truffet helt på timingen. Men det kan menes at de bruker de samme posene som jeg fikk.
Uansett er dette en kaffe som i hovedsak selges inn i kantine, hotell, resturant og kafè markedet. Jeg har ikke sett denne i butikkhyller noe sted.
Slik sett er det en klassisk kontorkaffe. Smaken av kaffe, hverken mer eller mindre. Selv om syrligheten og fylden her er ganske ålreit (i fht min gane) kan jeg tenke meg at den ikke treffer noe annet enn tradisjonell kaffe. Hverken mer eller mindre.
På den andre siden er smak så vanvittig forskjellig. Noen liker hvitvin, noen liker rødvin. men jeg synes kanskje kaffe som er "mellanröstad" burde være litt mere særpreget. Mere nøtter, mere bær. Her synes jeg ikke jeg fikk hverken eller.
På pakken står det best før: 18.09.2012. Hva enn det betyr.
Uansett så synes jeg Nordquist kaffen skal få poeng for at de er miljøbevisste og har en utrolig lekker hjemmeside.