Thursday, March 22, 2012

Mean Bean, Bambito Estate. Panama

Søt lykke
Mean bean er Kristiansands skjulte skatt. En liten kaffebar/brenneri i kunstmuseet. Skippergata for å være mer eksakt. Den lille ypplingen lager stort vesen av seg med tilgang til gode kaffebønner og en brenneprofil jeg liker.

Bambito estate er en kaffeplantasje nær volcan baru i chiquiri provinsen. Volcan baru (volcan de chiriqui) er det høyste fjellet i Panama og er en kilometer høyere enn Galdhøpiggen med sine 3475 meter.

Kaffebønnene består av caturra og catuai. En vasket kaffebønne (våtmetoden). Brent 19 mars 2012.

Køpping:
Bryggemetode: Aeropress
Kverningsgrad: Litt finere enn espresso, filtermalt.
Bryggetid: 10 sek, 15, sek, 30, sek, 60 sek.
Gram: 19 & 20.
Temperatur: 92

Duft
Krydder, sjokolade, urter. Frisk

Smak
Bæraktig munnfølelse. Søt som minner om frukt. En jevn og god kaffe.

Etter koppen
Kaffe fra Panama er noe jeg forbinder med eleganse. Kaffe som pleier å være ren og jevn. Kaffen til Mean Bean er brent såpass at de har tatt vare på dette. En jevn og elegant kaffe. Søtlig og ikke bitter.

Friday, March 16, 2012

Køpping: Jacu Shakiso, Etiopia

Det startet med en fugl.
Dette blir en køpping, borte i fra mitt rette element.
Var heldig å få et hotellrom med vannkoker, to porselens kopper og to plast kopper. Disse hjelpemidlene skal bedømme Jacu Coffee Roastary sin Shakiso, Etiopia. Kaffen ble kvernet på en Mahlkönig Guatamala, kvernet i butikk. Køppingen denne gang blir å prøve å feile uten termostat og desiliter mål.

Men det stopper ikke min gane i å smake på kaffen. Ei heller å finne en "gerilja" smaksprofil som passer min gane.

Jacu Coffee Roastery er et mikro kaffebrenneri fra Ålesund. Eksakt i Løvenvold gata 5. Et brenneri og en kaffebar som startet opp i 2011.

Køpping
Bryggemetode: Aeropress
Kverningsgrad: Litt grovere enn espressomalt
Bryggetid: 10 sekunder og 20 sekunder fordelt på to kopper.
Gram: 6, 12, 14, 19 fordelt utover et antagelig desiliter mål (øyemål).
Temperatur i vannet: Varmt (har ikke termostat)

Duft
Kompleks. Frukt og bær.

Smak
Kompleks. Litt mørkere brent enn hva jeg ville forventet av denne kaffen. Men for de som liker den lite brente skarpheten vil den treffe godt. Samtidlig bær aktig. Røde bær, ikke kryddrete med heller søtlig. Hint av jasmin.

Etter koppen.
Først når jeg smakte på denne hadde jeg hatt en lang dag på jobb. Smaksløkene var rett og slett fordervet og sliten. Ingen smakspreferanser kunne bli gyldige før jeg hadde nøytralisert ganen.
På morgenen laget jeg flere kopper av kaffen med forskjellige mengde vann og kaffe. Rett og slett for å teste kaffen. Jeg endte opp med å bruke litt mindre kaffe enn det jeg pleier siden da jeg fikk en veldig brent kaffesmak.

Det er rett og slett hyggelig at Ålesund har fått sitt eget lille brenneri. Jeg håper virkelig de lokale tar seg tid til å stikke innom for å smake.

Monday, March 12, 2012

Klassiske Kaffebønner: Monsooned Malabar, India

Kaffe tørket under blikktak i monsoon tiden.
Monsoon Malabar er en klassiker mange kjenner til. Smaken av nøtter og sjokolade. Det tropiske kima som legger igjen en intens body med bittersøt ettersmak.

Historien
Opprinelsen kommer av båtene som drev handel langs vestkysten i India. Kaffen ble fraktet fra India og inn til Europa. Kapteinen av skuta fryktet at kaffen hadde blitt ødelagt av sjøluften. Kaffen hadde da modnet fra grønn bønne til gammel gul farge. Kaffebønna skiftet ikke bare farge men forandret størrelse, tekstur og ga en ny følelse av hva kaffe kunne være. Dette mente de smakte så godt at de hadde for vane å legge kaffen til monsoonering. Seilturene varte ofte i lange perioder og ble konstant utsatt for den salte sjølufta. Dette skapte opphavet for en ekslusiv og etterlengtet monsooned malabar.

Moderniseringen
Båtene gikk fortere, seilene ble til motorer og kaffen smakte ikke det samme.
Kaffens dybde og karakter hadde skiftet og kaffedrikkerene hadde nye krav. En alternativ prosess måtte oppfinnes. De visste at kaffen trengte den salte sjølufta og monsoon tidens regn, fuktighet og vind. Prosessen ble slik.
Når kaffebærene blir modne blir de lagt til tørking i sola. Kaffebønna blir så sortert og gradert mellom AA og A, hvor AA er de beste bønnene. Så blir kaffebønna lagt til monsoonering i varehus. En prosess som fremhever krydder/urte toner og demper syrligheten. De blir også gjæret under prosessen hvilket også forklarer størelsesforandringen. Kaffebønnene med gulaktig farge blir plukket ut og ansees som fullverdig monsoonert, resten ligger spredt utover intill de er komplett prosessert.

En smak mange føleler seg vell og komfortabel ved.

Klassiske Kaffebønner: Java, Indonesia



"Blues i koppen"





Amerikanere har ofte forvekslet vanlig kaffe med en kopp Java. En kopp java var et vanlig slang for en kopp med kaffe.

Java er kjent for sine kaffebønner. Kaffebær som ikke blir prossessert gjennom en asiatisk palmesivett kalles ofte for blå java eller bare java. En vanlig blend har vært Java (Indonsesia) og Mokka (Yirgacheffe, Etiopia).

Ser man på bildet overnfor så er dette et ganske spennende bilde. Til venstre er industrikaffe som starbucks har brukt i en periode (usikker på om de bruker de enda) og til høyre er organiske kaffebønner. Forskjellen er at den til høyre er blålig.
Her begynner en ny debatt, men først må vi forstå smaken på kaffebønnene fra Java.

Smak
Java er kejnt for en jordlig type kaffe. Man finner ofte referanser/assosiasjoner til krydder, jord, striesekk og organo/basilikum/hamp. Smaken er særegen og derfor har de hatt et godt rykte for sin særegne smak.

Kaffebønnen
Kaffebønnen skal i fht boka være kjent for sin blålige farge, sin smaksprofil. Dette har gjort det til en klassiker. Det finnes 5 store kooperativ, disse er Blawan, Jampit, Pancoer, Kayumas og Tugosari. Java blawan er kanskje en av de mest utviklet gårdene.

Mye av problemet til Java er at kaffe er ofte sekundær avl. Mangelen på vann og infrastruktur gjør at kaffen ofte blir tørket på striesekker langs jordflaten. Dette resulterer i at kaffen trekker til seg smaksstoffer fra striesekkene og jorden. Det er et ganske stort problem som medfører at kaffen ofte ansees som defekt.
Men det trenger ikke være så svart. Selv om noen er useriøse så finnes det noen seriøse gårder, blandt disse har Blawan noen gode gårder.
Jeg måtte nesten fremheve dette siden det er lett å skyve bort Java som et seriøst kaffe distrikt. Mye god kaffe kommer fra Java distriktet. I Norge har vi generelt ganske god kunnskap om dette fenomenet slik at man kan fremstille en god kopp Java.

Kaffebønnen har ofte en rustikk smaksprofil og kan være søtlig med en kryddrete ettersmak.

Sunday, March 11, 2012

Klassiske Kaffebønner: Jamaica Blue Mountain

Jamaica
Blue Mountain er det lengste fjellkjedet i Jamica. Høyeste punkt er på 2256 meter og på en klar dag kan man se Cuba 210 kilometer unna.

Fruktbar jordsmonn og høydeforskjeller gjør at kjeden inneholder over 500 blomstrende planter. Strekket ligger mellom Kingston i sør og Port Anonio i nord. Klimaet er kjølig, tåkete og med mye nedbør. Jordsmonnet er rikt og ansees som ideelt for dyrking av kaffe.
80% av plantasjens kaffebønner blir eksportert til Japan.
Smak
Smaken er kjent for sin milde toner og manglende bitterhet. Toner av grapefrukt, mørk sjokolade, lær. frukt og lime gjør dette til en kjærkommelig kaffe å ha i koppen.
Kaffebønnene er også en viktig ingrediens i likøren Tia Maria.
I løpet av de siste 10 årene har kaffen utviklet et rykte som igjen har medvirket at dette er en etterspurt kaffebønne.

Kilosprisen ligger på om lag 800 kroner. Kun kaffe fra dette distriktet kan hete Blue Mountain. Sertifisering og kontroll overvåkes av Coffee Industry Board Of Jamaica (CIBOJ). Disse bestemmer også hvilke kaffefarmer som kan bære etikketten.

Historikk
Kaffebusker ble plantet på Jamaica i 1723. I 1780 etter slaveopprøret på Haiti gjorde at mange slaver stakk til Jamica, Blue Mountain. I 1814 toppet produskjonen seg med 20 millioner kilo (ca 12 ganger mer enn dagens produksjon). Dette gjorde dem i sin tid som en av de største kaffeprodusentene pr volum. Arbeidskraften bestod av esel og menneskekraft noe som er et imponerende volum fra små selvstendige farmer. Kvalitetskontroll kom i 1943 da Kanada nektet å importere pga variabelt innhold. Dette resulterte i et system som bedømmte pris på gradering, sortering og generell kvalitet. Av disse har man High Mountain supreme og Jamaica Prime.

Grunnen til at Japan har stort import er fordi det Engelske hoffet hadde løagt inn denne som en vane. Japanesere hadde sterk beundring for det Engelske hoffet og importerte dette siden hoffet gjorde dette. Dette ble det etterhvert slutt på siden Kanada hadde tatt frem pekefingeren og "tatt" de på kvaliteten. Men i dag går 90% av Blue mountain kaffen til Japansererene.

Kaffen utgjør store deler av landets nasjonal produkt. Det har i senere tid blitt ansett som en av de vellstående markedsføringer av kaffe med opprinnelses land.

Blend
Siden prisnivået er ganske høyt er det vanlig med blend (blandinger). Disse utgjør en større økonomisk profitt noe som igjen resulterte i at sluttprodukt må ha 30% av orginal blend. Hva de resterende 70% kan være blir opp til tilfeldighetene.

Etterhvert som etterspørsel økte utover 60 tallet gikk kvaliteten pr kaffebønne ned. Alt for å komme gjennom kvalitetskontrollen. Orkanen Gilbert i 1988 ble fatal for produksjonen og Japan hadde visste råd. Lånet var av slik karakter at den Japanske farmen plutselig havnet innenfor Blue Mountain omerådet. Dette gjorde at de seriøse dyrkerene ville ha Estate som merkevare for å skille mellom de seriøse og useriøse farmene. Den regelen gjelder fremdeles og man bør gå for en ren Estate kaffe i stedet for andre etterlignelser.

Kaffebønnen er av type typica men finnes også som peaberry. Typica regnes for å være opprinnelsen av kaffetypen.

Køpping: Solberg og Hansen Kangocho, Kenya

Transparent Kenya
"Artig & ren Kenyaner"
S&H sin Kenya Kangocho vant nordic roasters cup 2011. Her skal det også sies at blant de tre toppene var Tim Wendelboe, Kaffa og selvklart Solberg og Hansen. Alle fra Norge.
Nordic Roaster ble avholdt i København i 2011.

Solberg og Hansen er de største innen spesialkaffe i Norge. Med omsetning rundt 75 millioner i 2010 hvilket er god omsetning for et kaffebrenneri.

Kangocho er et kooperativ i Nyeri, Kenya. Kaffebærene vokser 1650 moh. Kaffebærene er vasket SL28 og SL34. Vulkanisk jordsmonn hvor høstingen skjer mellom november, desember.

Køpping
Bryggemetode: Aeropress (2 stk)
Kverningsgrad:
1)Filtermalt
2)litt finere enn espresso.
Bryggetid: 1) 60 sekunder 2) 10 sekunder.
Gram: 19 i både 1 og 2.
Temperatur: 92 Celsius.
Brent: 16.02.2012

Duft:
Kompleks, bæraktig.

Smak:
Bær bær og atter bær. Fin balanse mellom syrlighet, friskhet og body. Mye smak, søtlig ettersmak. Ren.
Assosiasjoner: Moden rips og moden frukt.

Etter koppen:
Utrolig artig å smake en ren Kenya. Det finnes en del som ikke er noe særlig tilhengere av Kenyansk kaffe fordi det kan være syrlig og av og til ganske surt. Men denne kaffen har en perfekt balanse mellom fruktighet og syrlighet. Den går heller over til å være søt enn sur.
Rett og slett en god og rund Kenyaner.

Friday, March 9, 2012

Klassiske Kaffetyper; Kopi Luwak

Andres søppel er andres gull.
Kopi Luwak eller civet fikk en ny renesanse etter filmen The Bucket List med Jack Nicholson og Morgan Freeman. Hvor Jack Nicolsen spiller en kreftsyk millionær med få sekunder å søle bort.
Hans favoritt kaffe er Kopi Luwak traktet i en Syphon vakum kanne.

Kopi Luwak produseres på øyene Bali, Sumatra, Java og Sulawesi. Filippinene har også en variant som kalles motit coffee og/eller kape alamid. Det finnes også avarter i Vitnam og Øst-Timor. Sumatra er den største produsenten av kopi luwak hvor Gayo regionen er fremtredene.

Det som er uvanlig med Kopi Luwak er at kaffebønnene forvaltes på en litt spesiell måte. Kaffebønnene blir spist av en asiatisk palmesivett (kattelignende dyr) hvor fruktkjøtet blir spist opp og kaffebønnene kommer hele ut fra fordøyelses systemet. Kaffebønnene har da fått med seg enzymer og blir etter fordøyningen vasket og rengjort før brenning.

Det vi snakker om er rangert som en av verdens dyreste kaffebær. Produksjonen er lav, men i senere år har det kommet mange aktører på markedet og det er vannskelig å si hva som er ekte og hva som er duplikater. Den asiatiske palmesivett`en spiser kun de modne bærene.

Vi må forstå historien før vi forstår hvorfor dette er så ekslusivt.
Historien går tilbake til 1800 tallet, Indonesia. Her startet Hollandske kjøpmenn med produksjon av kaffebønner. Dette var på øyene Java og Sumatra. Her hadde de Hollandske kolonistene tatt med kaffebusker fra Yemen med arabica. Bonden fikk ikke lov å plukke kaffebær fra buskene, men bonden ville gjerne smake på det de hadde dyrket frem.
Etterhvert lærte bøndene at det var et kattelignende dyr som fortærte fruktkjøttet og la igjen hele kaffebønner. Bonden samlet og vasket de, deretter ble de brent.
Kolonistene oppdaget dette og fikk en ny favoritt, siden det var lav produksjon av dette og en uvanlig metode ble det markedsført som et luksus produkt.

Det man kan si at i utgangspunktet skal kaffebønnene være av arabica, men de fleste leverandører oppgir sjeldent hvilke kaffebær og det er heller sparsomt med informasjon om forvaltningen. Noen gårder oppgir kilder og bilder fra gårdene, slik at man har et visst begrep om hvor seriøs de er.

I teorien skal enzymene være delaktig i syrlighet og fylde. I praksis er det vedlig variabelt siden den asiatiske palmesivett kan også ha spist andre bærsorter. Dyret spiser også moden frukt, små virveldyr, insekter og frø. Dermed er det vanlig å holde sivetten i gjerder og bur slik at man kan befeste kvalitet ytterligere.

Noen av de seriøse kaffefarmene oppgir at de bruker medium brenneprofil. På denne måten vil kaffebærets naturlige arome komme frem. De nevner at på blindtester så vil man kunne skille en kopi luwak fra resten pga dens rikere, sterkere og søtere aroma.
Assosiasjonene kan variere fra sjokolade, karamell og en søt aroma. De hevder også at man sitter igjen med en lengre ettersmak som ikke er bitter, syrlig eller er tørr.

Kopi luwak har lenge blitt ansett som et utilgjengelig produkt. Men i de senere årene har det fått en ny hype. Produksjonen har mer eller mindre blitt kommersiell i dag. Prisen har gått ned og det er flere aktører på banen.Et søk på ebay genererer mange typer kopi luwak hvorpå alle hevder at sin er mer spesiell enn de andre. Man kan sjekke seriøsiteten ved å sjekke kilder til kaffefarmene.

Om man skulle være interessert i kaffebønner av denne typen anbefales det å sjekke bakgrunnen til farmene. Om de oppgir lite informasjon er det grunn til å sette spørsmålstegn.
Noen bruker mørkbrent kaffe som referanse for å selge kopi luwak. Dette anbefales ikke da mye av kaffens naturlige aroma forsvinner ved kraftige brenneprofiler.
Kjøp heller ikke ferdigmalt kopi luwak, da mye av aromaen forsvinner ved transporten og man ikke får full oversikt over kaffens smaksprofil.

Thursday, March 8, 2012

Totalen, Haugesund

Cafe Totalen
Haraldsgate 173
Haugesund

Mandag - Fredag: 08:30 - 16:30
Torsdag: 08:30 - 22:00
Lørdag 10:30 - 16:00
Søndag = Stengt


Total - Kaffe i Haugesund!

Totalen er på mange måter en ideel kaffebar, med mye godt i koppen og rundt koppen.

Baristaene på Totalen ønsker virkelig å få til noe med kaffen. Det synes på god vei, da man gjerne spørr etter en filter kaffe og de foreslår håndbrygget kaffe. De er stolte over håndtverket sitt.

Første gang jeg var innom i mai 2011 var det rett før stengetid. Da jeg kom i prat med baristaen kunne han tilby meg en espresso. Med kaffebønner fra Kaffa. Han fortalte historier om et utested for kristne hvor de kunne ha et alternativ til alkoholbaserte kveldskulturen. Noe som gjennspeiler seg da i navnet; totalen. Selv om jeg ikke er religiøs så er det fremdeles en plass med mye takhøyde (bokstavelig + psykologisk).

Jeg besøkte de i morgest hvor de kunne tilby meg bønner baristaen hadde brent i kasserolle i går. Dette synes jeg selvsagt var spennende. Kaffen var litt brent og bar selvsagt preg av dette i aroma og duft. Men med etiopiske kaffebønner fra Sidamo så skal det litt til for å få de helt (100%) rett i en kasserolle. Dessuten handler det jo om smak, noen liker kaffen litt brent andre ikke. Men dette laget i en Hario V60 (Manuelt filter) var langt i fra en dårlig start på dagen.

Hva bestiller man?
Om man liker svart kaffe anbefales aeropress og Hario V60. De har sikkert noen gode kaffebønner som fungerer meget godt til dette. En espresso kan også fungere bra. Ellers serveres det en klassisk baristameny. Skiftende utvalg av kaffebønner fra Solberg og Hansen, Tim Wendelboe og Kaffa.

Er du i Haugesund er dette et must å stoppe innom.