Monday, February 27, 2012

Cup Of Excellence

Rettferdig Handel.
Cup Of Excellence (COE) er en non-profit orginisasjon startet i 1999. Målet er å øke fokus på kaffe som råvare og hjelpe kaffebøndene til et bedre produkt.

Alle kan delta med sin kaffe.

Her blir kaffen blindtestet av internasjonal jury. De forskjellige kaffene får etterhvert poeng og til slutt sitter de igjen med en vinner.

Kaffen som havner på topplisten blir deretter auksjonert bort. Dette medfører ofte stor betydning for kaffefarmen da de videre kan bruke pengene til å innvestere videre i gårdsdrift.
80 - 85% fortjeneste går tilbake til kaffefarmen.

Cup of excellence fokuserer på kvalitet, sporbarhet og rettferdighet. I alle COE kaffen kan man spore kaffen tilbake til bonden. Fra ferdig kaffepose til farmens navn og kaffebønne.

For enhver kaffe som blindtestes skal det bedømmes brennegrad, aroma, defekter, clean cup, søtlighet, syrlighet, munnfølelse, ettersmak og balanse. Poeng gis helhetlig.

11 land er med på programmet pr 2012. Disse er Bolivia, Rwanda, Nicaragua, Mexico, Brasil, Colombia, Honduras, Nicaragua, Burundi, Guatamala og El Salvador.
Nyeste medlemsland pr 2012 er Mexico og Burundi.

Hva gjør COE kaffe så spesiell?
Kaffe av denne typen kvalitet er blandt det sjeldne. Sporbarhet er egentlig ganske vanskelig å opprettholde da kaffe gjerne blir byttet gjennom agenter og uoversiktlige kooperativ.

Representant for COE i Norge er Andreas Herzberg (Solberg & Hansen).
Solberg & Hansen er den eneste brenneriet som har kjøpt fra alle COE auksjoner fra begynnelsen. Resten av utvalget pr 2012 er utvalgte fra Japan, Tyskland, Guatamala, Costa Rica, England og USA.

Ideen er enkel.
Kaffen som får rangering i COE får være med på auksjoner. En auksjon betyr mye for kaffebøndene siden man da får større profitt enn om man handler etter børsens indeks.

En vinn - vinn situasjon.
Kaffebrenneren sitter med kaffe som er sporbar og har god kvalitet, kaffebøndene får mere penger og kan innvestere i bedre kår for farmene.
Kaffebrennerene får innblikk i hvor seriøs kaffebøndene er og kan knytte samarbeid i fremtiden.

Dette er ikke bare et kvalitets stempel men også en kunnskaps deling innenfor fagfeltet kaffe.

No comments:

Post a Comment