Friday, March 9, 2012

Klassiske Kaffetyper; Kopi Luwak

Andres søppel er andres gull.
Kopi Luwak eller civet fikk en ny renesanse etter filmen The Bucket List med Jack Nicholson og Morgan Freeman. Hvor Jack Nicolsen spiller en kreftsyk millionær med få sekunder å søle bort.
Hans favoritt kaffe er Kopi Luwak traktet i en Syphon vakum kanne.

Kopi Luwak produseres på øyene Bali, Sumatra, Java og Sulawesi. Filippinene har også en variant som kalles motit coffee og/eller kape alamid. Det finnes også avarter i Vitnam og Øst-Timor. Sumatra er den største produsenten av kopi luwak hvor Gayo regionen er fremtredene.

Det som er uvanlig med Kopi Luwak er at kaffebønnene forvaltes på en litt spesiell måte. Kaffebønnene blir spist av en asiatisk palmesivett (kattelignende dyr) hvor fruktkjøtet blir spist opp og kaffebønnene kommer hele ut fra fordøyelses systemet. Kaffebønnene har da fått med seg enzymer og blir etter fordøyningen vasket og rengjort før brenning.

Det vi snakker om er rangert som en av verdens dyreste kaffebær. Produksjonen er lav, men i senere år har det kommet mange aktører på markedet og det er vannskelig å si hva som er ekte og hva som er duplikater. Den asiatiske palmesivett`en spiser kun de modne bærene.

Vi må forstå historien før vi forstår hvorfor dette er så ekslusivt.
Historien går tilbake til 1800 tallet, Indonesia. Her startet Hollandske kjøpmenn med produksjon av kaffebønner. Dette var på øyene Java og Sumatra. Her hadde de Hollandske kolonistene tatt med kaffebusker fra Yemen med arabica. Bonden fikk ikke lov å plukke kaffebær fra buskene, men bonden ville gjerne smake på det de hadde dyrket frem.
Etterhvert lærte bøndene at det var et kattelignende dyr som fortærte fruktkjøttet og la igjen hele kaffebønner. Bonden samlet og vasket de, deretter ble de brent.
Kolonistene oppdaget dette og fikk en ny favoritt, siden det var lav produksjon av dette og en uvanlig metode ble det markedsført som et luksus produkt.

Det man kan si at i utgangspunktet skal kaffebønnene være av arabica, men de fleste leverandører oppgir sjeldent hvilke kaffebær og det er heller sparsomt med informasjon om forvaltningen. Noen gårder oppgir kilder og bilder fra gårdene, slik at man har et visst begrep om hvor seriøs de er.

I teorien skal enzymene være delaktig i syrlighet og fylde. I praksis er det vedlig variabelt siden den asiatiske palmesivett kan også ha spist andre bærsorter. Dyret spiser også moden frukt, små virveldyr, insekter og frø. Dermed er det vanlig å holde sivetten i gjerder og bur slik at man kan befeste kvalitet ytterligere.

Noen av de seriøse kaffefarmene oppgir at de bruker medium brenneprofil. På denne måten vil kaffebærets naturlige arome komme frem. De nevner at på blindtester så vil man kunne skille en kopi luwak fra resten pga dens rikere, sterkere og søtere aroma.
Assosiasjonene kan variere fra sjokolade, karamell og en søt aroma. De hevder også at man sitter igjen med en lengre ettersmak som ikke er bitter, syrlig eller er tørr.

Kopi luwak har lenge blitt ansett som et utilgjengelig produkt. Men i de senere årene har det fått en ny hype. Produksjonen har mer eller mindre blitt kommersiell i dag. Prisen har gått ned og det er flere aktører på banen.Et søk på ebay genererer mange typer kopi luwak hvorpå alle hevder at sin er mer spesiell enn de andre. Man kan sjekke seriøsiteten ved å sjekke kilder til kaffefarmene.

Om man skulle være interessert i kaffebønner av denne typen anbefales det å sjekke bakgrunnen til farmene. Om de oppgir lite informasjon er det grunn til å sette spørsmålstegn.
Noen bruker mørkbrent kaffe som referanse for å selge kopi luwak. Dette anbefales ikke da mye av kaffens naturlige aroma forsvinner ved kraftige brenneprofiler.
Kjøp heller ikke ferdigmalt kopi luwak, da mye av aromaen forsvinner ved transporten og man ikke får full oversikt over kaffens smaksprofil.

No comments:

Post a Comment