Tuesday, February 14, 2012

Presskanne

Den franske kompisen

På engelsk kalles presskannen for french press.
Det er i grunnen litt rart siden det ble tatt patent på av en Italiener Attilio Calimani i 1929.
Kjært barn har mange navn og presskannen har flere navn som f.eks press pot, coffee press, cafetiere a piston, coffee plunger og caffettiera a stantuffo.

Etterhvert ble presskannen endret og ble patentert på nytt av Faliero Bondanini i 1958 hvor den ble produsert i Frankrike. Noe franskmenn tok til seg i sitt hjerte. Derfor "French press".

I dag er nok bodum mest kjent for sin presskanne.

Prinsippet
Rent utsyr er viktig. Alt skal være rent før man lager en kaffe. Målet er å lage samme kopp hver gang. Poenget er å fjerne så mange tilfeldigheter som mulig.
Brygging
Det finnes flere måter å gjøre dette på. En moderne måte og en tradisjonell måte.

Tradisjonell presskanne
Dette er den vanligste bryggemetoden rundt omkring verden.

1. Kok opp friskt rent vann.

2. Forvarm presskannen med varm vann.

3. 60-70 gram pr Liter.

4. Tøm ut det varme vannet fra presskannen.

5. Presskanne malt kaffe i beholderen.

6. Fyll på vann

7. La stå i 4-6 minutter

8. Rør av skummet som har lagt seg på toppen
Her ligger alle fy-stoffene, man får renere kaffe ved å fjerne skummet.

9. PRESS & NYT!

Den moderne presskanne.
Etterhvert som tiden har gått har kaffe blitt bedre, man vet mere og man har kunnskap nok til å kunne gjøre nye ting med kaffe, sådan blir moderne bryggeteknikker utviklet.

1. Kok opp rent friskt vann.
Forvarm gjerne presskannen før brygging. Er presskannen kald bruker vannet krefter på å varme opp kannen dermed kan man få underekstrahert kaffe.
Vannet skal være mellom 90-96 grader.
Tips: Har du vannkoker kan du vente 1 minutt før du slår i vannet.

2. 60 - 68 Gram kaffe pr liter
Presskanne malt er litt finere enn kokmalt. Det finnes egne poser som er ferdig malt til presskanne, men har du kvern har du et enda bedre utgangspunkt.

Tøm ut vannet du har forvarmet presskannen med og legg kaffen i beholderen.

3. 1/2 med vann
Fyll opp halvparten med vann, la det ligge å brygge i 4 minutter før du rører rundt.

4. Rør rundt og fjern skummet
Før man rører rundt har det dannet seg brunt skum.
Bitterhet ligger i skummet og fjerner du dette får du en jevnere kaffe.
Bruk en spise skje og prøv å fjerne det brune skummet.

5. Hell resten av vannet i kannen og press ned.
Voila!

Ettertanke!
Kaffe er en veldig snedig sak. Det er et levende produkt. Kaffe sin store fiende er det skumle som Åge Aleksandersen synger om, nettopp Lys og varme. Kaffe er som drakula. Når den har blitt rød, så blir den forvaltet og skal bli grønn igjen. Når den har fått kjørt seg i kaffebrenneren så vil den ikke ha mere lys eller varme. Den trives best i kjøleskap, så lukket som mulig.
Kaffen blir jevnere og fikser dagene bedre enn om den ligger ferdigmalt i åpen pose, på kjøkkenbenken.

Keep on "pressing" in a free world!

No comments:

Post a Comment