Monday, February 20, 2012

Wilfa CGR-1 Kaffekvern

En klassiker er født!
Mye var ugjort og usagt før wilfa cgr-1 fant veien til de Norske kjøkkenbenker.

I tiden vi lever i der hvor espresso blir byttet med en N(esspresso) til en baristas store fortvilelse. Kapsler og puter innvanderer med sine "instant coffee" og verden blomstrer av kaffe. Fra den fjerne østen til den nære vesten har vi fått en kafferevolusjon rundt hvert hjørne. Noen kan til og med love cappuccino i kapselform (noe jeg er veldig nysgjerrig på hvordan fungerer?).

Kaffe har kommet for å bli. Enten man har en haluatomatisk kaffemaskin, trakter, presskanne, mokkakanne, kapsler, puter, pads, aeropress, espressomaskin, kaffekjele, handpresso, vakumkanne, håndbrygger, chemex eller ibrik. Noen blir så nysgjerrige på hvordan man lager cappuccino at de lager cappuccino på trakterkaffe og melkeskummer.

Spørsmålet kom om og om igjen, hvordan lager man god kaffe?
Som en barista med ansvar for å fortelle Ola Nordmann om hvordan kaffe fungerer så skulle svaret bli enkelt. Kaffekvern, wilfa cgr-1.

Hvorfor?
Billig, enkelt, ryddig, pent, stabilt, solid og ikke minst det gir muligheter. Med fersk nykvernet kaffe er man et elefantskritt nærmere god kaffe. Når man kjøper ferdigmalt kaffe mister man veldig mye av aromaen, det forsvinner med luften (det er derfor det lukter så godt) og derfor burde man forhaste prosessen. Aromaen skal i koppen!

Med kaffekvern kan man velge kverningsgrad til bryggemetode. Vil man lage en melkebasert drikke er det enkleste med mokkakanne og melkevisper (evt. melkeskummer). Å få til hjerter, skillpadder, ansikt og andre tegninger i kaffen blir tøft uten en ordentlig barista opplæring.
Noen liker å fokusere på dette, det har gått så langt at Lattè Art (som kunstformen heter) kun bedømmer etter det kosmetiske og ikke på smak.

Tilbake til kverna.
Bare ved å kverne kaffe til trakter kan føre deg nærmere en bonde, en gård, mennesker, jordsmonn etc. Wilfa Cgr-1 har godt kverneverk. Konisk kvernverk vil gjøre kverningen jevnere og finere enn om man kverner med blader. Man kan male fra mokkakanne (espressokanne) til kokmalt. Enkle funksjoner gjør maskinen så enkel at man ikke trenger bruksanvisning (les den uansett, siden den inneholder gode kaffetips).

Det er en god porsjon med kunnskap som står bak wilfa cgr-1. Det er en type maskinverk som man nesten tror varer evig. Det beste av alt er prisen, rundt femhundrekroner.

Herifra er det kun kaffebønner og kaffebrennere (og barista på besøk) som kan stoppe deg i å gå bananas i en verden full av smak. Som om det ikke var nok sies det at vin har rundt 300 forskjellige smaksvariabler, kaffe - 1100. Om det stemmer har jeg enda ikke funnet en vitenskapelig avhandling som bekrefter. Men det jeg kan bekrefte (vitenskapelig) er at nykvernet kaffe er det nærmeste en kaffeelsker kommer himmelen (med riktig dosering, kverningsgrad og bryggemetode). Det finnes mange kaffekverner som gjør samme jobben, men de ligger ofte dyrere i pris eller består av dårligere komponenter.

Wilfa CGR-1 er mitt valg når jeg skal kverne kaffe hjemme.

1 comment:

  1. Takk for bra innlegg og hyggelig at du liker kverna.

    Mvh

    Arild Jørgensen
    Wilfa

    ReplyDelete