Monday, March 12, 2012

Klassiske Kaffebønner: Monsooned Malabar, India

Kaffe tørket under blikktak i monsoon tiden.
Monsoon Malabar er en klassiker mange kjenner til. Smaken av nøtter og sjokolade. Det tropiske kima som legger igjen en intens body med bittersøt ettersmak.

Historien
Opprinelsen kommer av båtene som drev handel langs vestkysten i India. Kaffen ble fraktet fra India og inn til Europa. Kapteinen av skuta fryktet at kaffen hadde blitt ødelagt av sjøluften. Kaffen hadde da modnet fra grønn bønne til gammel gul farge. Kaffebønna skiftet ikke bare farge men forandret størrelse, tekstur og ga en ny følelse av hva kaffe kunne være. Dette mente de smakte så godt at de hadde for vane å legge kaffen til monsoonering. Seilturene varte ofte i lange perioder og ble konstant utsatt for den salte sjølufta. Dette skapte opphavet for en ekslusiv og etterlengtet monsooned malabar.

Moderniseringen
Båtene gikk fortere, seilene ble til motorer og kaffen smakte ikke det samme.
Kaffens dybde og karakter hadde skiftet og kaffedrikkerene hadde nye krav. En alternativ prosess måtte oppfinnes. De visste at kaffen trengte den salte sjølufta og monsoon tidens regn, fuktighet og vind. Prosessen ble slik.
Når kaffebærene blir modne blir de lagt til tørking i sola. Kaffebønna blir så sortert og gradert mellom AA og A, hvor AA er de beste bønnene. Så blir kaffebønna lagt til monsoonering i varehus. En prosess som fremhever krydder/urte toner og demper syrligheten. De blir også gjæret under prosessen hvilket også forklarer størelsesforandringen. Kaffebønnene med gulaktig farge blir plukket ut og ansees som fullverdig monsoonert, resten ligger spredt utover intill de er komplett prosessert.

En smak mange føleler seg vell og komfortabel ved.

No comments:

Post a Comment