Monday, February 13, 2012

Aeropress

En verden full av muligheter.

Aeropress er en oppfinnelse av Alan Adler. Samme mannen bak selskapet Aerobie som på 80tallet fant opp en langtflyvende frisby.

Historien bak oppfinnelsen har seg sånn at Alan Adler syntes en espressomaskin kostet for mye i forhold til opplevelsen derfor ville han lage en enkel enhet som kunne lage espresso.

Det Alan Adler ikke tok med i betraktningen var at espresso krever 9bar og det ganske eksakt. Det er et sammspill mellom kvern, barista og espressomaskinen. Det er dessverre mere kompleks enn en skjee med kaffe og håndtrykk.

Aeropress har litt av samme karakter som presskanne, men er likevell annerledes. Det er f.eks kortere bryggetid i aeropressen og den lager en gjennomsnittlig renere kopp kaffe enn andre tradisjonelle europeiske bryggemetoder.
Det er mye en aeropress kan brukes til. Pr i dag har jeg sikkert laget noen hundrekopper med aeropress og blir like imponert hver gang. I utgangspunktet kan vannet være i den temperaturen du ønsker. Det finnes mange eksempler der baristaen har laget kaldpresset kaffe og temperatur baserte kaffedrikker. Ingenting er feil, så fremt at du bruker riktig kaffemengde / kverningsgrad.

Kaffemengde skal være mellom 6-7 gram pr dl uansett.
Men en kyndig barista kan leke seg rundt dette så fremt at det er et poeng. Noen ganger kan man hente frem spennende smaksprofiler ved å leke med kverningsgrad, temperaturer og bryggetid.

En aeropress ligger på under 3dl vann og man kan justere vannmengde og prøve seg på americano (espresso med vann) lignende drikke.
Man kan selvsagt prøve seg på espresso men det krever veldig mye prøving og feiling.

Hovedsakelig finnes det to metoder.

Tradisjonell bryggemetode.
Her har du litt grovere enn espressomalt kaffe.
Vannet skal være rundt 75-90 grader.
Ta skjeen som følger med aeropressen (ca 14 gram) oppi røret hvor filteret er.
Bruk blandeskjeen (den flate pinnen) og rør rundt.
La brygge i 10 sekunder og press gjennom kaffen.

Merk:
Poenget er å gli med kaffepressen og ikke bruke krefter. Bruker du for mye krefter kan filteret eller aeropress gå i stykker.
Bruker du Wilfa cgr-1 ligger kverningsgraden etter første prikk etter fine.

Invert kaffebrygging (filtermetoden)
Sett aeropressen på hodet (med pressen mot bordet og filterholder opp).
Pressen skal ligge på slutten av punkt 4.
Ta en skjee med filtermalt kaffe (rundt 14 gram)
Tøm vann fra 75 - 92 grader oppi tuben.
Rør rundt med rørepinnen.
Vent 1 minutt og press gjennom kaffen.

Merk:
Med grovere kverningsgrad må du fordele trykket varsomt.
Grovere kaffe gjør at det blir lettere å trykke kaffen gjennom (mindre motstand).

Ellers
Dette er standard bryggemetoder. Har man en kaffekvern må man prøve seg frem til forskjellige bryggemetoder. Mange av baristaer bruker oppimot 20 gram kaffe i aeropressen. Men ca 2,7dl vann i en aeropress er dette "lov".

Smaksprofil
Ulik kaffe har ulike kvaliteter. Med en aeropress kan du finne smaksprofiler som du ikke har mulighet til å finne med tradisjonelle europeiske bryggemetoder. Derfor er en aeropress en baristas hemmelige våpen mot kresne "sort kaffe" kunder. Man kan med kyndighet finne en smaksprofil som enten minner mere om te eller har en forsterket nyanse av kaffen. Personlig har jeg smakt utrolig mye forskjellig på en aeropress på godt og vondt, men jeg finner som regel en profil som passer min gane.

Kverningsgrader
Det er så mye man kan gjøre når man har kvern. Men er kaffen ferdigkvernet fra brenneriet så er litt av moroa borte. I filtermaltkaffe kan man prøve seg med ulik ekstrasjon/kontakt tid men man vil fort bli litt låst innenfor ferskheten på kaffe eller bryggemetode. Så en aeropress med kaffekvern varmer et godt barista hjerte langt inne i hjerterota.

3 comments:

  1. Bruker ca. 24gram Coop Espresso kvernet på fine (Wilfa cgr-1). 3,5 dl vann (litt under kokepunkt) og alt fra 30-60sek trekke+pressetid.

    Sterkt, men det er slik jeg liker det.

    ReplyDelete