Monday, February 13, 2012

Trakterkaffe

Det finnes en riktig måte!

Kaffeputer og kapsler. Kokmalt og espressokanner. Kaffe kan lages på mange måter. Men hva enn du gjør ikke kast kaffetrakteren. Her er noen tips til å lage kjempegod kaffe på trakteren.

Trakter kaffe er noe stort sett alle har en eller annen plass. De fleste bruker nok den gode gamle trakteren enda. Den månelignende dingsen som peser seg gjennom dagen for ditt eget vellvære og komfort. Noen drikker litervis av filterkaffe andre holder seg til en eller to kopper.
Rens Trakteren!
Først av alt komemr bud nr 1. RENS TRAKTEREN!!!!
Du kan ha verdens beste kaffe foran deg, nykvernet og vasket av kaffebønder.
Førsteplukkede bær som har blitt tørket i solen med fruktkjøttet på, som igjen har blitt brent med den største omhu. Så ender kaffen sitt liv i en skitten moccamaster som ikke har vært renset på et år. Jeg kunne likesågodt gitt deg kaffe fra "hvorsomhelst" brent svarterte enn kull og man har ikke merket forskjellen.

Clean drop har kafferens til alle maskiner. Så husk alle kaffemaskiner trenger en rens.
Hvis du bruker kaffetrakteren mere enn 1 gang hver dag, rens hver uke.
Bruker du trakteren sjeldnere tilpasser du dette. Men trakt gjerne en gang med rent friskt vann hvis det er lenge til du bruker trakteren igjen.
Sånn, nå var det sagt.

Traktere
Det finnes mange gode traktere ute på markedet. Noen trakter en eller to kopper, andre trakter flere liter. De fleste har en moccamaster eller lignende. Bruk de som er godkjent av Norsk Kaffeinformasjon. Moccamaster er den som har lengst fartstid som hjemmetraktere og er derfor en god og solid innvestering. Noen har hatt disse i over 15 år.

Basics
Det som skjer når du skal brygge en kopp med kaffe er at trakteren varmer opp kaffen til
92-96 grader. Kaffen skal ikke være hverken under eller over dette fordi da blir kaffen under/overekstrahert.
Det som skjer når du har i vannet og starter traktingen er at varme elementet begynner å varme vannet. Den sender så damp opp mot lokket og man får en slags trykkeffekt. Når du hører at vannet surkler betyr dette at det ikke er nok bobler og vann til å frakte vann over røret. Vannet ligger så under røret. Kaffen taper temperatur under bryggingen og starter da en avkjølings prosess. Da har man gjerne undervarme på. Undervarmen gjør at kaffen holder seg varm.
Blir kaffen liggende lenge på varmeplaten blir den ofte bitter og sur.
Da har kaffen blitt varmet på nytt igjen og fått stigende temperatur. Noe som kan oppfattes som usmak.

Brygging
1 liter kaldt friskt vann.
6-7 måleberger filterkaffe (60-70 gram).

4 -6 minutter skal det ta før kaffen er ferdig.
Bruker du kvern må du prøve å finne riktig kverningsgrad, slik at du får riktig smak.

Tips!
Noen bruker bare å hive kaffe oppi og krysse fingrene, be til høyere makter og håpe at kaffen smaker like godt i dag. Det finnes enkle grunner til at man skal bruke disse målene.
Det er fordi man har forskjellige brennegrader, smaker og kvaliteter i de forskjellige kaffetypene. Enten om du er enkel å velger kommersiell kaffe eller spesial kaffe så er dette veldig viktig.

Ferskvare.
Kaffe er en artig ting og kan egentlig være ganske kjedelig. Noen ganger når de har butikk kaffe på tilbud så springer folk rundt med kartonger med kaffe. Her skal det hamstres og spares til jorda går ned og dinosaurene står opp igjen. Men, da mister man også litt av poenget.
Når kaffe står å lagres over tid mister den også smaken. Kaffen har reist ut i atmosfæren og kommer sjeldent tilbake igjen.
Hvorfor skjer dette meg?
Kaffe er og blir en ferskvare. Men må du hamstre kaffe (i allefall i disse tider hvor maya kalenderen slutter og en ny oppstandelse reiser seg over jordens borgere) da er det klart, man må ha kaffe!

Noen sier at man kan fryse kaffe, de som har gjort det sier at det stort sett smaker bra. Jeg velger derfor å stole på disse fordi de vil lagre kaffe og dermed vet de bedre enn meg hvordan den skal lagres. Men som barista har jeg ikke prøvd å kan ikke utale meg om dette.

Det gyldne snittet!
Her deles også kaffedrikkerene sine vaner. Rett og slett i to grupper.
Gruppe A : Drikker kaffe fordi det er godt. Heller to kopper god kaffe, enn 10 dårlige.
Gruppe B : Drikker gjerne flere liter om dagen. Fin erstatning til vann.

Så om du tilhører gruppe B så kan det være fiffig å prøve å drikke en annen type for å se om du drikker mindre av den kaffen du pleier.

De fleste av oss drikker en kaffe når vi står opp, på jobb og etter jobb. I følge statistisk sentralbyrå drikker gjennomsnittet i Norge pr 06. Juli 2011 o,4 ltr kaffe.
Ikke så svimlende når man tenker på det. Men skal vi tro Norsk kaffeinformasjon drikker vi opptil 5 enheter hver dag. Dette utgjør da et budsjett på 0,2% som ble brukt på kaffe i 2010.

Så vi drikker en del av den herlige sorte drikk. Finnland har tatt oss igjen på det å kaffeforbruket så vi er en solid nr 2. Men på verdensbasis er kaffe en av verdens 5 største handelsvarer. Her begynner det å bli spennende igjen... Men det tar vi senere...

Hvorfor anbefaler jeg navngitte produkter?
Saken er slik. Vi vil det beste for forbrukerene. Vi ønsker rett og slett at du skal få et produkt du føler deg tilfreds med og vi kan anbefale verdens deiligste kaffe i umåtelige variasjoner om du har det rette utstyret. Kanskje har du funnet noe annet som fungerer bedre, og det er selvsagt helt magisk. Men som en standard må vi ha visse former å holde oss til. Ingen vil ha en maskin som går i stykker år etter år.
Vi vil at du som meg skal få en god kaffe opplevelse basert på enkle prinsipper.

No comments:

Post a Comment